Οδηγός ενεργειών σε περίπτωση θανάτου

Τι να κάνετε σε περίπτωση απώλειας

Σε κάθε περίπτωση απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, η καθημερινότητα διαταράσσεται και οι ρυθμοί της ζωής αυτών που μένουν γίνονται πιο γρήγοροι για το χρονικό διάστημα πριν τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Προκύπτουν άπειρα πρακτικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και τα έντονα συναισθήματα πόνου και θλίψης, που βιώνουν οι άνθρωποι δρουν ανασταλτικά στην ικανότητα τους να σκέφτονται ψύχραιμα και ορθολογιστικά και να προβαίνουν σε άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες.

Η θλίψη και η οδύνη που νιώθει κανείς επιδρά τόσο στη μνήμη όσο και στη δυνατότητα οργάνωσης και επίτευξης στόχων.

Για τον λόγο αυτό συντάξαμε έναν σύντομο αλλά λεπτομερή οδηγό ενεργειών σε περίπτωση θανάτου με τον οποίο επιθυμούμε να σας προσφέρουμε συμβουλές και καθοδήγηση.

Οδηγός ενεργειών σε περίπτωση θανάτου:

Σε κάθε περίπτωση θανάτου εκτός νοσοκομείου, θα πρέπει να ειδοποιηθεί πρώτα ένας γιατρός, ο οποίος θα πιστοποιήσει το θάνατο.

Στη συνέχεια θα ενημερωθεί το γραφείο Τελετών της επιλογής σας (Ελληνικό γραφείο τελετών Άλφα – Ωμέγα) ώστε να οριστεί ένα ραντεβού κατά τη διάρκεια του οποίου θα σας παρέχουμε συμβουλές, θα συζητηθούν οι υπηρεσίες που επιθυμείτε και θα συμφωνηθεί ενδεχομένως η παραλαβή της σορού του αποβιώσαντος ή της αποβιώσασας.

Κατά τη συνάντηση για την παροχή συμβουλών και προτάσεων από το γραφείο μας, και εφόσον είναι εφικτό, καλό θα ήταν να προσκομίσετε τα κάτωθι δικαιολογητικά :

1. Ταυτότητα ή διαβατήριο του /της αποβιώσαντα/σας

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γάμου

3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης

4. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του / της συζύγου ( στην περίπτωση απώλειας του ενός εκ των δύο συζύγων)

5. Δικαστική απόφαση διαζυγίου (στην περίπτωση που ο αποβιώσας ή η αποβιώσασα ήταν διαζευγμένος ή διαζευγμένη)

6. Ληξιαρχική πράξη γέννησης όλων των τέκνων που δεν έχουν κλείσει το 18 έτος της ηλικίας τους (ανήλικα)

Για τους Έλληνες που ζουν χρόνια στην Γερμανία είναι απαραίτητα τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Πιστοποιητικά συνταξιοδότησης για να ενημερωθεί ο ασφαλιστικός φορέας για τη διακοπή παροχής σύνταξης, σύνταξης χηρείας, σύνταξης λόγω ανικανότητας βιοπορισμού, επικουρικής σύνταξης, επιδόματος τέκνων .

2. Ασφάλιση υγείας, ενδεχομένως κάρτα υγείας.

Στην περίπτωση που επιλέξετε το γραφείο τελετών της εμπιστοσύνης σας, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα είναι το Άλφα – Ωμέγα, δεν δεσμεύεστε από τον τόπο θανάτου, ταφής ή κατοικίας, ακόμη και αν από τρίτους ήδη ανατέθηκε η εντολή μεταφοράς της σορού σε κάποιο άλλο Γραφείο.

Εάν ο θάνατος επέλθει στην οικία

Ειδοποιήστε τον οικογενειακό σας γιατρό, ο οποίος θα πιστοποιήσει το θάνατο και θα εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό . Εάν δεν μπορέσετε να τον βρείτε, τότε, επικοινωνήστε με το 112 και ζητήστε να έρθει ο γιατρός επειγόντων περιστατικών.
Το επόμενο βήμα σας είναι να έρθετε σε επαφή μαζί μας. Είμαστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Θα συζητήσουμε μαζί σας για κάθε περαιτέρω ενέργεια.
Εάν επιθυμείτε να θρηνήσετε το νεκρό στην οικία μέχρι και 36 ώρες, εμείς θα διευθετήσουμε όλα τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό.
Στην αντίθετη περίπτωση, φροντίστε για την ετοιμασία των ρούχων που επιθυμείτε να φορέσουμε στον αποβιώσαντα /στην αποβιώσασα. Στις μέρες μας, δεν είναι πλέον απαραίτητο «το μαύρο ένδυμα». Η ενδυμασία πρέπει να αντανακλά τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του αποβιώσαντος /της αποβιώσασας. Εφόσον δεν εφικτό για σας να ετοιμάσετε τα ενδύματα του νεκρού, τότε μπορούμε να σας προσφέρουμε εναλλακτικά το λεγόμενο «σάβανο».
Το πιστοποιητικό θανάτου πρέπει να συνοδεύει τον αποβιώσαντα/την αποβιώσασα. Θα το παραλάβει από εσάς το προσωπικό μας που θα μεταβεί στην οικία σας για τη μεταφορά της σορού,

Εάν ο θάνατος επέλθει στο νοσοκομείο ή σε οίκο ευγηρίας

Ο αρμόδιος / θεράπων ιατρός εκδίδει το πιστοποιητικό θανάτου.
Το επόμενο βήμα σας είναι να ενημερώσετε εμάς. Μπορείτε να μας βρείτε τηλεφωνικώς όλο το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο. Θα συζητήσουμε μαζί σας και θα ληφθούν αποφάσεις για κάθε περαιτέρω ενέργεια που θα αναλάβουμε εμείς.
Αφήστε το πιστοποιητικό θανάτου στο νοσοκομείο. Θα το λάβει από τη γραμματεία του νοσοκομείου ή του οίκου ευγηρίας το προσωπικό μας το οποίο θα παραλάβει και θα μεταφέρει τη σορό.

Ετοιμάστε την ενδυμασία που επιθυμείτε να φορέσουμε στον αποβιώσαντα / στην αποβιώσασα ή φέρτε την μαζί σας στη συζήτηση που θα γίνει για να παρθούν αποφάσεις για την τελετή της κηδείας.

Σήμερα δεν είναι πλέον απαραίτητο «το μαύρο κοστούμι ή η μαύρη ενδυμασία». Η ενδυμασία πρέπει να αντανακλά την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του αποβιώσαντος /της αποβιώσασας. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό για σας να ετοιμάσετε τα ρούχα του νεκρού, τότε μπορούμε να σας προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις εμείς.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα:

+49 15 14 13 000 13
+49 151 413 000 16
+49 89 500 77 700

ή στείλτε μας mail
στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]